Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Οι ελληνες εχουν καλους λογους να διαμαρτυρονται. (GREEKS HAVE GOOD REASONS TO PROTEST.)

Του Declan Hill

Πηγή: The Ottawa Citizen

 

Σχεδόν όλα όσα νομίζετε ότι ξέρετε για την Ελλάδα του σήμερα είναι λάθος.
Αυτή η σκέψη πέρασε από το μυαλό μου καθώς στεκόμουν ανάμεσα σε ένα πλήθος διαδηλωτών στην Πλατεία Συντάγματος κατά την διάρκεια της τελευταίας γενική απεργίας. Υπήρχε εορταστική ατμόσφαιρα: σουβλατζήδες εν μέσω γιαγιάδων, μαθητές που τραγουδούσαν και πολλές θεατρικές παραστάσεις στον δρόμο. Δεν είχε καμία σχέση με τις εικόνες που είχα δει. Κανένας πετροπόλεμος, ούτε δακρυγόνα, ούτε επιθέσεις με κανόνια νερού. Ίσως να στάθηκα τυχερός, αλλά υπήρχε ένα ευρύ φάσμα κανονικών ανθρώπων οι οποίοι βάδιζαν στην διαδήλωση. Οι συνήθεις ύποπτοι ήταν φυσικά εκεί: οι αναρχικοί, οι κομμουνιστές καθώς και εκείνο το κομμάτι που ακολουθεί πάντα όλες τις διαδηλώσεις. Υπήρχε όμως και μια ευρεία κλίμακα άλλων: νοσοκόμες, γιατροί, ηθοποιοί και δάσκαλοι.

Μετά το τέλος της διαδήλωσης περπάτησα ανάμεσα σε σειρές αστυνομικών (οι οποίοι ήταν γενικά πολύ καλύτεροι από του φονικά άξεστους Καναδούς επιβολείς του νόμου στις συνόδους G8 και G20) και το κοινοβούλιο φτάνοντας μέχρι το Κολωνάκι, την πλούσια περιοχή της Αθήνας. Εκεί πήρα συνέντευξη από έναν δικηγόρο στα γραφεία της εταιρίας του θέλοντας να μάθω τη γνώμη του για τους διαδηλωτές. Περίμενα να ακούσω μια ταξική διατριβή περί τζαμπατζήδων φοροφυγάδων που μπλοκάρουν την κίνηση αλλά αντί γι’ αυτό ο δικηγόρος μου είπε ότι του άρεσαν οι διαδηλώσεις, ότι ο ίδιος είχε λάβει μέρος σε αρκετές από αυτές και ότι λυπόταν πολύ που δεν μπόρεσε να δώσει το παρόν στη σημερινή.

Άκουσα πολλές ιστορίες από ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων. Και κανείς δεν μπορεί να πει ότι αυτό είναι ένα λάθος συμπέρασμα που προέρχεται από επιλεγμένες συνεντεύξεις. Οι ελληνικές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ποσοστό πάνω από 75% του πληθυσμού, όλων των οικονομικών τάξεων, είναι σύμφωνο με τις διαδηλώσεις.

Αν έχετε διαβάσει τα διεθνή μέσα ενημέρωσης τον τελευταίο χρόνο θα παρατηρήσατε πολλά άρθρα σχετικά με την αποκαλούμενη «Ελληνική ψυχοσύνθεση». Γενικά, οι Έλληνες σκιαγραφούνται ως άνθρωποι τεμπέληδες και διεφθαρμένοι οι οποίο απολαμβάνουν να αράζουν στον ήλιο πίνοντας ούζο και κλέβοντας από τις γερμανικές τράπεζες, κέρδη τα οποία οι ίδιες έχουν βγάλει με πολύ κόπο. Το να περιγράφεις έναν ολόκληρο πληθυσμό με τέτοιους  όρους είναι επικίνδυνα κοντά στον ρατσισμό, αλλά παρόλα αυτά συναντάμε συνεχώς την παραπάνω ανάλυση από τα μέσα.

Το πρόβλημα είναι ότι τα γεγονότα δεν συμφωνούν με αυτή την ανάλυση. Γεγονός πρώτο: σε μια διεθνή έρευνα σχετικά με τις εργατοώρες οι Έλληνες έρχονται δεύτεροι σε σύνολο εργάσιμων ωρών, πίσω μόνο από τους Κορεάτες και πολύ μπροστά από του Καναδούς. Το δεύτερο είναι ότι η ελληνική οικονομία συγκρινόμενη με το σύνολο της Ε.Ε είναι σχεδόν όπως το μέγεθος του Μαϊάμι συγκρινόμενο με το υπόλοιπο των Η.Π.Α. Έτσι ακόμα και μια χρεοκοπία θα ήταν μεν ντροπιαστική αλλά όχι αρκετή για να συνταράξει την Ευρωπαϊκή οικονομία.

Τρίτο γεγονός, είναι ότι μέρος της εξήγησης γιατί τόσοι πολλοί Έλληνες έχουν βγει στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην κυβέρνησή τους δεν είναι  η άρνησή τους να πληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούν, (Εξάλλου σχεδόν τα 2/3 των εργαζομένων δεν έχουν επιλογή αφού οι φόροι αφαιρούνται από τον μισθό τους ακριβώς όπως και στον Καναδά). Αντιθέτως, οι άνθρωποι είναι στους δρόμους κυρίως επειδή έχουν χάσει την πίστη τους στους πολιτικούς ηγέτες της χώρας ύστερα από μια σειρά σκανδάλων διαφθοράς τα οποία ταρακούνησαν το ελληνικό πολιτικό τοπίο, αλλά δεν πήραν μεγάλη έκταση στο εξωτερικό. Το πιο περιβόητο από αυτά αφορά την υπόθεση Siemens. Η Siemens  συμβόλαια. Και ενώ κάποια από τα στελέχη της Siemens καταδικάστηκαν στην Γερμανία, κανένας Έλληνας πολιτικός από αυτούς που αποδέχτηκαν τις μίζες δεν πήγε φυλακή. είναι μια γερμανική πολυεθνική εταιρία, υψηλόβαθμα στελέχη της οποίας δικάστηκαν στα γερμανικά δικαστήρια με κατηγορίες για δωροδοκίες εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων με αντάλλαγμα υπερτιμολογημένα

Δεν είναι ότι δεν κατονομάστηκαν οι πολιτικοί που ήταν ύποπτοι για τις δωροδοκίες. Η ελληνική επιτροπή κατά της διαφθοράς συνέταξε μια καταδικαστική αναφορά για την υπόθεση Siemens. Ωστόσο, προτού πάρουν την άδεια για περεταίρω έρευνα έπρεπε, σύμφωνα με το νόμο, να υποβάλλουν τα ευρήματά τους στο ελληνικό κοινοβούλιο. Οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι Έλληνες πολιτικοί αποφάσισαν να μην δώσουν έγκριση ώστε να συνεχιστούν οι έρευνες για τους ίδιους.

Είναι οι ίδιοι πολιτικοί που είναι υπεύθυνοι και για τις δημοσιονομικές περικοπές που υποτίθεται ότι θα ικανοποιήσουν τις γερμανικές και τις υπόλοιπες τράπεζες. Φανταστείτε τον Karlheinz SchreiberBrian Mulroney (έναν πρώην πολιτικό με προβλήματα αξιοπιστίας) να ορίζονταν υπεύθυνοι για περικοπές στο σύστημα υγείας του Καναδά και θα μπορέσετε να κατανοήσετε την οργή των Ελλήνων. Να λοιπόν γιατί τόσοι πολλοί Έλληνες διαδηλώνουν στους δρόμους. (έναν καταδικασμένο για δωροδοκίες Γερμανό) και τον

Όχι επειδή είναι τεμπέληδες ή επειδή δεν θέλουν να πληρώνουν φόρους αλλά επειδή δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη σε κανέναν από τους πολιτικούς τους.  




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου