Των Geoffrey Rogow και James Glynn
Πηγή : The Wall Street Journal
Σύδνεϋ – Έχοντας να αντιμετωπίσουν ένα αβέβαιο οικονομικό μέλλον στην πατρίδα τους, όλο και περισσότεροι Έλληνες κάνουν το 20-ωρο ταξίδι για την Αυστραλία σε αναζήτηση δουλειάς.
Οι βραχυχρόνιες αφίξεις Ελλήνων έχουν αυξηθεί κατά 21% (περίπου 4.000 άνθρωποι), το 6-μηνο που τελείωσε στις 30/11, συγκρινόμενο μα τις αφίξεις τις αντίστοιχης περιόδου 2 χρόνια πριν, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της Αυστραλίας. Το νούμερο αυτό είναι και το μεγαλύτερο της δεκαετίας.
Αντίθετα με την Ελλάδα, και το 17% του ποσοστού των ανέργων της, η οικονομία της Αυστραλίας ανθεί. Η έκρηξη της ζήτησης ορυκτών εκ μέρους της Κίνας οδήγησε σε έλλειψη καταρτισμένων εργατών και σε ποσοστό ανεργίας μόλις 5%.
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας διευκόλυνε τις διαδικασίες απόκτησης άδειας εργασίας για να προσελκύσει 125.000 καταρτισμένους μετανάστες τον επόμενο χρόνο ώστε να καλύψει τα κενά σε ανθρώπινο δυναμικό. Ακόμα και οι οδηγοί φορτηγών στα απομονωμένα ορυχεία της δυτικής Αυστραλίας κερδίζουν περίπου 200.000$ ετησίως.
Η Αυστραλία αποτελεί φυσικό προορισμό για τους Έλληνες ακλουθώντας ένα κύμα μετανάστευσης εκεί μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Αυστραλοί με ελληνικές ρίζες φτάνουν τώρα τους 360.000 σε συνολικό πληθυσμό 22 εκατομμυρίων. Είναι η τέταρτη μεγαλύτερη ελληνική κοινότητα έξω απ’ την Ελλάδα μετά τις Η.Π.Α, την Κύπρο και το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με απογραφή του 2006.
Η ροή των Ελλήνων στην Αυστραλία δεν αντανακλάται ακόμα σε επίσημα στοιχεία. Πρωταρχικός προορισμός όσων άφηναν την Ελλάδα ήταν η Γερμανία για το πρώτο μισό του 2011, σύμφωνα με την γερμανική στατιστική υπηρεσία και την ελληνική κυβέρνηση. Όμως, το κύμα των βραχυχρόνιων αφίξεων σηματοδοτεί μια ενδεχόμενη αύξηση μεταναστών στο μέλλον, λένε οι ειδικοί.
Τον Σεπτέμβρη, η πρεσβεία της Αυστραλίας στην Αθήνα φιλοξένησε ένα forum εργασίας, για το οποίο πάνω από 10.000 άνθρωποι ανταγωνίστηκαν για 800 θέσεις.
Ο Λάζαρος Παναγιωτίδης, 35 χρονών, διευθύνων σύμβουλος του διεθνούς οργανισμού επιλογής προσωπικού και εκπαίδευσης «Skillup Australia», αναφέρει ότι δέχτηκε πλήθος τηλεφωνημάτων από φοιτητές και επαγγελματίες από την Ελλάδα οι οποίοι έψαχναν πληροφορίες σχετικά με την εργασία στην Αυστραλία. Υπολόγισε ότι περίπου 25.000 Έλληνες θα μετανάστευαν στην Αυστραλία τα επόμενα δυο χρόνια.
Η Ναταλία Γάσπαρη, 21 ετών, βρίσκεται στην Αυστραλία από τον Οκτώβρη και εργάζεται σαν σεφ σε ελληνικό εστιατόριο στο Σύδνεϋ, όπου κερδίζει 50.000 δολάρια Αυστραλίας το χρόνο, λίγο κάτω από τον μέσο μισθό της χώρας.
Πολλοί από τους Έλληνες που φτάνουν στην Αυστραλία στρέφονται στον Κώστα Μάρκο, γενικό γραμματέα της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας της Μελβούρνης. Η πρωτεύουσα της πολιτείας της Βικτόρια είναι το «σπίτι» της τρίτης σε μέγεθος ελληνόφωνης κοινότητας παγκοσμίως, πίσω μόνο από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.
“Είμαι σε αυτή τη δουλειά 17 χρόνια και τα πρώτα 16 είχα συναντήσει μόλις δυο ανθρώπους που σκέφτονταν την μετανάστευση στην Αυστραλία. Το τελευταίο 6-μηνο μόνο, έχω συναντήσει περίπου 200 με 300 άτομα”, λέει ο κύριος Μάρκος.
Αλλά οι Έλληνες που έρχονται στην Αυστραλία σε αναζήτηση εργασίας και καλύτερης ζωής έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν και τον υψηλό ανταγωνισμό των υπολοίπων Ευρωπαίων που έχουν χτυπηθεί ήδη από την κρίση.
Μεταξύ 30 Ιουνίου και 30 Νοεμβρίου, οι κάτοχοι μόνιμης βίζας από το Ηνωμένο Βασίλειο έφτασαν στο 43% (7.160) ενώ για τους Ιρλανδούς το αντίστοιχο ποσοστό έφτασε στο 68% (2.610).
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου